Grönt te-antioxidant och vitamin B3 visar lovande resultat mot Alzheimersrelaterad cellförsämring
Grönt te-antioxidant och vitamin B3 visar lovande resultat mot Alzheimersrelaterad cellförsämring Pixabay CCO
Forskare vid University of California, Irvine, har identifierat en lovande metod för att motverka centrala biologiska förändringar vid hjärnans åldrande och Alzheimers sjukdom. I en studie publicerad i GeroScience visar resultaten att en kombination av nikotinamid (en form av vitamin B3) och EGCG, en antioxidant från grönt te, kan återställa nivåerna av energimolekylen GTP i nervceller och stimulera en cellulär städprocess (autofagi) som hjälper till att avlägsna giftiga proteinansamlingar.
Bakgrund: energibrist i åldrande hjärnceller
Forskningen utgår från molekylen guanosintrifosfat (GTP), som är avgörande för nervcellers energiomsättning och transport av skadade proteiner. Åldrandet leder till en allmän energiförlust i celler, men tidigare forskning har nästan enbart fokuserat på ATP. GTP är dock centralt för autofagi – cellernas återvinningssystem – som bryter ner skadade komponenter som exempelvis amyloid-beta, ett nyckelprotein i Alzheimers sjukdom.
Forskarna kunde visa att GTP-nivåerna sjunker med åldern i både friska och Alzheimer-drabbade nervceller, men nedgången är både tidigare och kraftigare i de senare. Hos gamla Alzheimer-neuroner fastnar dessutom GTP i onormala vesiklar, vilket tyder på en störning i cellernas energihantering och återvinningssystem.
Behandling med nikotinamid och EGCG
För att undersöka om denna energibrist kunde hävas behandlades gamla nervceller från Alzheimer-möss med nikotinamid (som höjer NAD+ och stärker energimetabolismen) och EGCG (som aktiverar antioxidativa försvar via transkriptionsfaktorn Nrf2).
Efter 16 timmars behandling återställdes GTP-nivåerna till nästan samma nivåer som i unga celler. Cellerna visade även förbättrad transport av skadade proteiner till lysosomer, minskade amyloid-beta-ansamlingar och lägre nivåer av oxidativa skador. Dessutom ökade cellernas överlevnad med cirka 22 procent.
Viktiga mekanismer
Förbättrad autofagi: mer effektiv nedbrytning av proteiner.
Aktivering av Nrf2: ökade antioxidativa skydd.
Minskad protein-oxidation: lägre halter av skadliga förändringar i proteiner.
Begränsningar och nästa steg
Trots de lovande resultaten betonar forskarna att studien enbart gjorts på odlade musneuroner. För att resultaten ska kunna överföras till människor krävs vidare studier på levande djur och i kliniska prövningar. Ett problem är att både nikotinamid och EGCG snabbt bryts ner i blodet vid oral tillförsel, vilket gör att nya administrationssätt behöver utvecklas för att nå hjärnan.
Slutsats
Studien visar att kombinationen av vitamin B3 (nikotinamid) och grönt te-antioxidanten EGCG kan motverka åldersrelaterad energibrist i hjärnceller, förbättra cellernas städfunktioner och minska giftiga proteinansamlingar – mekanismer som är centrala vid Alzheimers sjukdom. Resultaten öppnar för nya behandlingsstrategier, men behöver bekräftas i människor innan klinisk användning kan bli aktuell.
Källa: psypost.org
Relaterade länkar