Vanliga frågar och svar om ADHD-utredning

Hur fungerar en ADHD-utredning?

En ADHD-utredning är en process som görs för att fastställa om en person har ADHD eller inte.

1. Inledande konsultation: Utredningen börjar med en inledande konsultation, där du (och eventuellt föräldrar eller vårdnadshavare till barnet) träffar oss. Under detta möte ger vi dig information om utredningen.

2. Symtombedömning: En specialistläkare kommer att ställa frågor om de specifika symtom som du upplever. ADHD har vanligtvis tre huvudkategorier av symtom: uppmärksamhetssvårigheter, impulsivitet och hyperaktivitet.

3. Sjukdomshistoria och utveckling: Vår specialistläkare och psykolog kommer att samla in information om din tidiga utveckling, inklusive uppväxtmiljö, skolprestationer och eventuell tidigare medicinering eller behandling. Detta hjälper till att utvärdera om symtomen har funnits sedan barndomen.

4. Intervjuer och självrapportering: Vår specialistläkare och psykolog kommer använda strukturerade intervjuer och självrapporteringsskalor för att samla in mer detaljerad information om dina symtom. Dessa kan inkludera frågor om hur symtomen påverkar vardagen, relationer och arbetsprestation.

5. Skolbedömning: Hos barn ber vi även om informaiont från läraren för att få en bättre förståelse för hur symtomen påverkar barnets prestation och mående i skolmiljön.

6. Andra medicinska hälsoundersökningar: Vi kommer att ta en bred provtagning för att säkerställa att du är kroppsligt frisk. Du kommer även få lämna drogprover vilket är standard vid ADHD-utredningar.

7. Utredning av kognitiva funktioner: Vi gör neuropsykologisk utvärdering är dina kognitiva funktioner som uppmärksamhet, och begåvning.

8. Diagnostisk bedömning: Efter att all nödvändig information har samlats in kommer vår specialistläkare att göra en diagnostisk bedömning för att fastställa om du uppfyller kriterierna för ADHD.

9. Behandlingsplanering: Om du får diagnosen ADHD har du möjlighet att påbörja medicinering direkt via vårt medicinpaket. Du som utreds hos oss får specialpris på 5000kr (ord pris 12995kr).

10. Uppföljning: Efter diagnos behandlingsstart får du uppföljning hos våra sjuksköterskor för att hitta rätt dos och preparat.

Följer era utredningar gällande riktlinjer och rekommendationer?

Ja, våra neuropsykiatriska utredningar baserar sig på Socialstyrelsen dokument ”Nationella riktlinjer för vård och stöd vid ADHD och autism” publicerad i oktober 2022.

 Socialstyrelsen skriver att målet är att man ska göra individanpassade utredningar som blickar framåt. Man skall anpassa utredningen till individens behov, symptom och förutsättningar. Personalen ansvarar för att utreda så mycket eller lite som behövs. Socialstyrelsen skriver att utredningen kan vara relativt avgränsad när helhetsbilden pekar tydligt mot en specifik diagnos.

Socialstyrelsen skriver att man skall utreda tvärprofessionellt där utredningsinsatser från både läkare och psykolog vägs samman vilket vi gjort i våra utredningar.

 Hur länge är jag patient hos er i medicinpaketet?

Vårt mål med medicinpaketet är att du skall hitta en medicin och en dos som hjälper dig från morgon till kväll. Vi strävar också efter att hitta en medicinering som ger så lite biverkningar som möjligt. När du hittat rätt dos så fortsätter du med den under ett antal månader och när vi känner oss säkra på att du har en hållbar stablitet hjälper vi dig över till den offentliga psykiatrin som får stå för den långsiktiga behandlingen med receptförnyelser och årskontroller. Vi lovar att du kommer ha recept till en offentig mottagning tagit över dig.

Ingår behandlingen i högkostnadsskyddet?

Priset för ADHD-utredningen och medicinpaketet ingår inte högkostnadsskyddet för sjukvård. Priset för läkemedel ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel. Du betalar max 2600kr per 12 månader för dina läkemedel.

Ingår psykosocial behandling?

För att hålla så bra pris som möjligt på behandlingspaketet ingår inte psykosocial behandling. För att du ska få med dig allt som finns i KBT-väg för ADHD ingår en bok i ADHD-utredningen med alla KBT-strategier som finns vid ADHD. Boken är utformad med målet att kunna användas istället för en KBT-behandling för ADHD.

Har ADHD-läkemedel biverkningar?

Den vanligast biverkan är mindre aptit. Hos vuxna är ofta det en välkommen effekt. Hos barn är det ofta ett problem. Muntorrhet är även en vanlig biverkan. Alla våra patienter får recept på salivstimulerande flourtabletter för att bevara sin tandhälsa. Sömn är också vanlig biverkan. Om man sover dåligt innan sover man ofta bättre med ADHD-medicin. Om man sover bra innan kan man sova sämre med ADHD-medicin. Skulle du sova sämre av medicinen finns det trix hur man kan justera doserna för att sova bra. Det hjälper våra sjuksköterskor dig med.

Kan jag även få min övriga behandling hos er?

Okomplicerad övrig läkemedelsbehandling hjälper vi dig med. Om det finns behov av ovanligt resurskrävande läkemedelsbehandling har vi inte möjlighet att hjälpa till med det.

Vad kostar ADHD-medicinen?

Priset för läkemedel ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel. Du betalar max 2600kr per 12 månader för dina läkemedel.