Psilocybin påverkar tänkandet – men kognitiva tester kanske inte visar hela bilden

Psilocybin påverkar tänkandet – men kognitiva tester kanske inte visar hela bilden Pixabay CCO

En ny systematisk översikt och metaanalys publicerad i tidskriften Psychopharmacology visar att psilocybin, det psykoaktiva ämnet i så kallade magiska svampar, tillfälligt försämrar vissa kognitiva funktioner under rusets akuta fas. Framför allt förlängs reaktionstiden och exekutiva funktioner påverkas i viss mån negativt, särskilt vid högre doser.

Forskarna, med Morten Lietz och Parsa Yousefi i spetsen, analyserade 13 studier där deltagare utfört standardiserade kognitiva tester inom fyra timmar efter att ha tagit psilocybin. De fann att substansen hade en tydlig och statistiskt signifikant effekt på reaktionstid (Hedges’ g = 1,13), medan påverkan på korrekthet i svaren var mindre tydlig och inte signifikant i det samlade materialet (Hedges’ g = -0,45). Det innebär att personer under påverkan av psilocybin tog längre tid på sig att svara, men inte nödvändigtvis gjorde fler fel.

Effekten på reaktionstid var störst i uppgifter som mätte generell uppmärksamhet och motorisk förmåga snarare än specifika exekutiva funktioner som arbetsminne, kognitiv flexibilitet eller impulskontroll. Det tyder på att psilocybins påverkan snarare beror på bredare effekter på uppmärksamhet, motivation eller motorik än på djupare kognitiva störningar.

Samtidigt menar forskarna att många av de traditionella tester som används i studier inte är anpassade för att mäta kognition under ett pågående psykedeliskt rus. Många tester är repetitiva och abstrakta, vilket kan göra dem svåra att engagera sig i under en djupt förändrad medvetandeupplevelse. Forskarna noterade dessutom att de starkaste negativa effekterna påvisades i studier med mindre precisa testupplägg, vilket väcker frågor om metodernas tillförlitlighet.

Forskarna föreslår därför att nya testmetoder bör utvecklas – sådana som är mer anpassade till den förändrade medvetenhet som uppstår vid användning av psilocybin. Det kan handla om mer naturliga eller engagerande uppgifter, eller om att använda kompletterande verktyg som ögonrörelsemätning eller upplevelsebaserad rapportering för att bättre förstå kognitiva förändringar.

Studien fokuserade enbart på de kortsiktiga effekterna av psilocybin. Tidigare forskning har indikerat att det kan finnas positiva effekter på kognition och välbefinnande flera dagar eller veckor efter användning, men dessa långtidseffekter fångades inte upp i denna analys. Dessutom fanns metodologiska variationer och tecken på publikationsbias, vilket gör att resultaten bör tolkas med viss försiktighet.

Forskargruppen planerar nu vidare forskning för att undersöka hur psilocybin påverkar kognition på längre sikt och om det kan förbättra exempelvis kreativitet, arbetsminne och inlärningsförmåga. Pågående projekt inkluderar bland annat en studie om kreativt tänkande hos friska individer samt ett samarbete där neurofeedback kombineras med psilocybin för att studera kognitiv påverkan. De driver även en studie om hur LSD påverkar neuroplasticitet och åldersrelaterade kognitiva förändringar hos äldre vuxna i Schweiz.

Källa: psypost.org


Relaterade länkar

Föregående
Föregående

Ny studie: Skador i hjärnkretsar kan efterlikna effekten av antidepressiva

Nästa
Nästa

Psykopatiska drag kopplas till särskilda hjärnnätverk enligt ny forskning