Neurovetenskaplig studie visar hur andning påverkar hjärnaktivitet vid ångest

Neurovetenskaplig studie visar hur andning påverkar hjärnaktivitet vid ångest Pixabay CCO

En ny studie publicerad i The Journal of Neuroscience visar att andningsmönster påverkar hjärnans aktivitet under ångestliknande tillstånd. I experiment med råttor upptäckte forskarna att djurens andning blev snabbare när de upplevde ångest, och att denna snabba andning synkroniserades med hjärnvågor i den mediala prefrontala cortex – ett område som är viktigt för känsloreglering och beslutsfattande.

Studien använde ett etablerat test för ångest hos råttor, det så kallade "elevated plus maze", där ökad tid i öppna delar av en labyrint tolkas som tecken på ångest. Forskarna mätte samtidigt både andningen via näsan och hjärnaktivitet i två områden: luktbulben och prefrontala cortex.

Resultaten visade:

  • Snabbare andning uppstod i mer ångestladdade delar av labyrinten.

  • Hjärnvågor i luktbulben och prefrontala cortex följde andningsrytmen – särskilt under snabb andning.

  • Snabba hjärnvågor (gamma-oscillationer) påverkades också av andningsfrekvens, vilket tyder på att andning kan förändra hur hjärnan bearbetar information under stress.

Analysen visade att det var själva luftflödet genom näsan som orsakade hjärnaktiviteten – inte tvärtom. Det stärker bilden av att andningen är mer än bara en reflexmässig kroppsfunktion: den påverkar aktivt hur hjärnan fungerar vid känslomässiga tillstånd.

Forskarna betonar att resultaten är begränsade till råttor och två hjärnregioner, men studien bidrar till en växande forskningsbas som kopplar andning till emotionell hjärnaktivitet. Det ger också biologiskt stöd för varför andningsövningar och mindfulness kan vara effektiva mot ångest hos människor.

Studien heter:
“Breathing Modulates Network Activity in Frontal Brain Regions during Anxiety”
Författare: Ana L. A. Dias m.fl.

Källa: psypost.org

Relaterade länkar

Föregående
Föregående

Hur barndomstrauma påverkar hjärnans utveckling – ny forskning förklarar neurobiologin bakom

Nästa
Nästa

Utvecklad tacksamhet minskar risken för depression hos tonåringar – självkänslan en nyckelfaktor