Barndomstrauma kopplat till överdriven rädsla och nedsatt trygghetsinlärning hos tonåringar
Barndomstrauma kopplat till överdriven rädsla och nedsatt trygghetsinlärning hos tonåringar Pixabay CCO
Ungdomar som upplevt svåra händelser i barndomen har svårare att skilja mellan trygga och hotfulla situationer, visar en ny studie publicerad i Journal of Child Psychology and Psychiatry. Resultaten tyder på att dessa ungdomar lättare generaliserar rädsla – de reagerar med oro eller rädsla även i neutrala eller trygga sammanhang.
Barndomstrauma omfattar bland annat övergrepp, försummelse, våld i hemmet och andra stressande upplevelser. Sådana erfarenheter kan påverka hjärnans utveckling och kroppens stressystem, vilket i sin tur ökar risken för psykisk ohälsa som ångest, depression och PTSD – både under uppväxten och i vuxen ålder.
Studien omfattade 119 ungdomar i åldern 12–16 år. Hälften av dem hade dokumenterade erfarenheter av barndomstrauma. I ett experiment fick deltagarna se cirklar i olika storlekar – vissa var kopplade till en mild elektrisk stöt, andra inte. De fick sedan bedöma sannolikheten att varje cirkel skulle följas av en stöt. Deltagarna fick också genomföra ett test som mätte hur bra de kunde urskilja storleksskillnader mellan cirklarna.
Resultatet visade att de med traumaerfarenhet oftare förväntade sig en stöt – även från cirklar som aldrig tidigare gett någon stöt. Detta gällde särskilt pojkar, men även flickor visade ökad rädslogeneralisering. Trots detta presterade de bättre i uppgiften att visuellt skilja mellan cirklarna. Det tyder på att deras reaktioner inte handlade om perceptuella svårigheter, utan snarare om förändrat emotionellt lärande.
Forskarna menar att detta mönster – svårighet att skilja på hot och trygghet samt ökad benägenhet att generalisera rädsla – kan vara en viktig förklaringsfaktor till varför barndomstrauma ökar risken för senare psykisk ohälsa.
Studien genomfördes av Celine Samaey med kollegor och belyser vikten av att förstå hur tidiga livserfarenheter påverkar emotionell utveckling och inlärning av trygghet och fara.
Källa: psypost.org